29 de maig del 2012

La Llegenda dels Encantats


Muntanya dels EncantatsLes Llegendes són històries que provenen d´èpoques remotes, i s´han trasmés oralment de pares a fills fins als nostres dies. És per això que una mateixa llegenda té varies versions i particularitats diferents segons qui l´explica.
La Llegenda explicada per la gent d´Espot és la seguent :

"Ja fa molts, molts anys, el dia de Sant Maurici, un dia assoleiat i radiant,  tots els habitants d´Espot van pujar cap a l´Ermita de vora l´Estany per assistir a missa. Dos caçadors van veure un isard que peixie, un isard enorme, gras, lluent, amb una bonica cornamenta i van decidir anar a caçar enlloc d´anar a missa.
L´Isard, veient-se perseguit pels caçadors arrencà a córrer, va enfilar la tartera i continuà amunt per la canal de la muntanya. Quan els caçadors van arrivar al capdamunt de la canal l´isard havia desaparegut. En aquell moment va caure un llamp que els va fulminar i van quedar ells dos, els caçadors, i el seu gos, convertits en estàtues de pedra. "
Avui, des del camí de Ratera, encara es poden veure les figures dels dos caçadors.


Els Veieu ???

.... encara no ???

...ara, segur que sí
Per d´altres, els dos caçadors encantats, són els dos Pics de la muntanya, així o explica Josep Maria Espinàs al llibre Viatge al Pirineu de Lleida.
" L´origen del nom dels Encantats coincideix, em penso, amb la llegenda del mal caçador. Els dos pics, separats per una estreta enforcadura, són les siluetes de dos caçadors petrificats per la seva impietat "

Bé, i aquesta és la llegenda que dóna nom a aquesta emblemàtica muntanya, símbol del Parc Nacional, una bonica història, hi podeu creure o no, jo m´afegeixo a Josep Maria Espinàs, " Jo hi crec, vull dir que consideraria imperdonable no estimar la fantasia dels nostres avis "

Fins aviat.
Camping La Torre

1 comentari: